Forskjellen på et Kredittkort og et Vanlig Betalingskort

De fleste nordmenn har når vi nå skriver 2014 på kalenderen et betalings- eller bankkort på innerlomma. Allerede når man er tenåring får de fleste sitt eget bankkort, og når man fyller 18 år vil de fleste markere dette med å skaffe seg sitt første kredittkort.

Men er du egentlig klar over forskjellene på de to ulike betalingskortene, og hva som skiller de? Det skal vi komme til bunns i ved å se nærmere på både kredittkort og vanlige bankkort.

Slik fungerer et bankkort

For å finne ut hvordan et kredittkort fungerer, så er det greit å først forstå hvordan et vanlig bankkort fungerer.

Bankkort omtales ofte som debetkort, og i Norge er det VISA som er tilknyttet samtlige bankkort. Frem til man fyller 18 år, vil man ha et bankkort som kun har VISA Electron.

Det betyr at kortet kun kan benyttes på steder der det er dekning i bankterminalen, som i praksis begrenser bruken til å ikke fungere på fly og i øde områder, eller dersom banksystemene skulle knele.

Videre så er et bankkort koblet opp til den vanlige bankkontoen din. I praksis betyr dette at du kun kan bruke kortet dersom det er penger på kontoen.

Dette er i sterk kontrast til kredittkort, som du skal lese mer om senere i artikkelen. Ellers så er det intet mer hokus-pokus med et bankkort. Her finnes det ingen innviklede gebyrer og bonuser, det er rett og slett rett frem «dra kortet og betal».

Slik fungerer et kredittkort

Når det kommer til kredittkort, så er den største åpenbare forskjellen at du kan bruke kortet for å handle på kreditt.

I praksis betyr det at du ikke behøver å ha penger disponibelt på konto for å bruke kortet, det er rett og slett snakk om lånte penger.

Banken tildeler deg en kredittgrense, som avhenger av inntekten din, og du står fritt til å bruke disse pengene. Husk bare at de må betales tilbake, ofte innen 50 dager, før rentene begynner å løpe.

Og det er dette banken tjener på.
Kredittkort har nemlig renter mellom 17 til 35 prosent, så det kan variere en god del. En god huskeregel er å alltid passe på å betale før den rentefrie perioden er over, for da er du sikret gratis bruk av kortet.

Det kan alltid være greit å ha et kredittkort på innerlomma, det er rett og slett en god sikkerhet for deg selv. Samtidig har kortene ofte bonuser og sånt inkludert, slik at man faktisk kan spare penger på å handle med det fremfor et vanlig debetkort.